Nieuws

 

Japanse stad geeft toestemming tot heropening kernreactoren.

 

De Japanse stad Oi, in de centrale regio Fukui, heeft toestemming gegeven tot wederopstaat van twee kernreactors. De centrale regering had reeds toestemming gegeven nadat de reactoren een stress test met goed gevolg hadden doorstaan; in Japan moet uiteindelijk ook de gouverneur van de regio het groene licht geven.

Kort geleden was de laatste nog in bedrijf zijnde reactor in Japan voor onderhoud gesloten. Het land ontleende, tot de Fukushima ramp, 30% van zijn elektriciteit aan kernenergie. Door sluiting van de kernreactoren moesten de elektriciteitsproducenten oude fossiele-brandstoffen-centrales uit de mottenballen halen. Nu echter de zomer (waarbij de airconditioners weer volop draaien) voor de deur staat zal het elektriciteitsverbruik sterk oplopen. Eén en ander zal leiden tot een fors elektriciteitstekort. Kansai Electric, de eigenaar van de Oi reactoren heeft afgelopen jaar al door sluiting en in bedrijf stelling van de fossiele centrales een verlies geleden van $ 3 miljard.

Bron: Nuclear Power Daily; 14-05-2012

 

 

Alle kernreactoren in Japan dicht

 

De laatste nog in bedrijf zijnde kernreactor inJapan zal op 5 mei a.s. sluiten voor periodiek onderhoud. Het gaat om een PWR van ongeveer 1000 MWe en het betreft de zogeheten Tomari 3, eigendom van de elektriciteitsmaatschappij Hokkaido Electric.

 

                     

 

Na het ongeluk in Fukushima heeft de Japanse regering besloten dat alle kernreactoren een "stress test" moet ondergaan. Deze test is bedoeld om na te gaan of de reactoren bestand zijn tegen mogelijke ongelukken en met name een ongeluk van het soort Fukushima. De testen op een aantal kernreactoren zijn uitgevoerd maar een vergunning om ze weer op te starten laat nog op zich wachten. De centrale overheid heeft het groene licht gegeven, maar het zijn de regionale overheden die heropening tegen houden.

Eén en ander zal tot enorme problemen leiden met de elektriciteitsvoorziening in Japan, dat met zijn 54 kerreactoren voor 30% afhankelijk is van kernenergie.

Japan moet nu omzien naar andere bronnen voor zijn energievoorziening. Extra brandstofkosten komen het land op $ 40 miljard te staan, dat is ongeveer $ 333 per inwoner per jaar. CO2 emissie zal jaarlijks 14% hoger zijn dan in 1990.

Bron; World Nuclear News, 04/05/2012 

           Financial Times, 05/05/2012

 

 

Meeste steden rondom Tsjernobyl kunnen weer bewoond worden

 

In de Ukraine worden plannen gemaakt om de samenleving in gebieden die als gevolg van het ongeluk in Tsjernobyl onbewoonbaar geworden waren weer te doen herleven. De regering heeft gelden beschikbaar gemaakt voor deze plannen. Er zal ook geld beschikbaar zijn voor met name de mensen die zich indertijd voor het opruimen direct na het ongeluk hebben ingespannen. Na het ongeluk, dat 26 jaar geleden plaats had, zijn maatregelen voor het leefbaar maken van de besmette gebieden genomen. Daarnaast heeft de tijd de straling voldoende doen verminderen.

 

                         Pasted Graphic.tiff

 

 

Ook Belarus (Wit-Rusland) dat pal ten noorden van Tsjernobyl ligt was zwaar gecontamineerd als gevolg van het ongeluk. In 2010 werd een meerjarenplan gepresenteerd om economische activiteit in geëvacueerde gebieden weer op gang te brengen.





Contact

Kernenergieduurzameenergie

F.R. (Frits) Bogtstra

0703903002